Obsah

52. mezinárodní seminář ju-jitsu Mírov


Mezinárodní seminář Ju-Jitsu a bojových umění, který se uskutečnil ve dnech 23. až 25. května 2014 na Mírově, si vyžádal mnoho času přípravy, organizačních starostí a zmatků, se kterými se musel Hanshi Ladislav Petráš vypořádat za vydatné pomoci členů oddílu JJ Sakura Olomouc. Příprava ke zkouškám na technické stupně vyspělosti, jen ten, kdo to zažil, přípravu pod bedlivým zrakem Hanshiho, ví své … Bez činu zůstává nejkrásnější myšlenka bezcennou.



Tvrdá příprava a nepodcenění sebemenšího detailu …

V pátek 23.5.2014 se začali sjíždět někteří cvičenci a naší přátelé z Německa - Jürgen Schercher - mezinárodní president IBAMA (International Budo Akademie Martial Arts), držitel 8. Danu Ju-Jitsu. Po ubytování, setkání v restauraci „U Brusů“, kde při dobrém jídle a pití jsme doladili vše potřebné.

V sobotu v 9:30 slavnostní nástup a zahájení semináře. Dopolední blok vyučoval Hanshi Karel Doležal 9. Toan, který nenechal nikoho na pochybách o svém přístupu ke cvičení. Drsný a tvrdý kraj – drsní a tvrdí lidé.

Před realizací společné fotografie, předal Hanshi Jürgen Schercher Hanshi Ladislavu Petrášovi jmenovací dekret president IBAMA pro Českou republiku.

Odpoledním bloku učili „staří pánové“ Schercher a Petráš (ne, že by pan Doležal nebyl starý pán, je jen o jeden měsíc starší než pan Petráš a na podzim společně oslaví „60“).

Vidět a mít možnost si zacvičit pod vedením těchto mistrů je zážitek, koncert na tatami…

Samotným vyvrcholením semináře byla zkouška na mistrovský technický stupeň vyspělosti

4. Dan WJJKO sensei Pavla Valenty, který se věnuje cvičení Ju-Jitsu déle než 20 let. Zkouška za přítomnosti 54 diváků byla velmi náročná, trvala 75 minut, hodnotí se nejen samotné provedení technik, kombinací, protichvatů, Kata a Randori, aplikace a využití zbraní pro Ju-Jitsu, pomoc třetí osobě, ukázka způsobu výuky svých žáků. Pro okázalost je důležitá i Dojo etiketa a uplatnění principů Ju-Jitsu JI TA KYO EI „všeobecné blaho pro všechny“, vzájemná pomoc, prospěšnost a zlepšení – to je zamýšlený cíl, SEIRYOKU-ZENHYO – dobré využití optima energie – to znamená maximální účinnost s minimální námahou. Toto vše sensei Pavel Valenta zvládl na výbornou a obdržel 4. Dan WJJKO. BLAHOPŘEJEME!

V neděli v dopoledním bloku, vyučoval sensei Pavel Valenta.

Hanshi Jürgen Schercher a Hanhsi Ladislav Petráš zkoušeli cvičence na žákovské technické stupně vyspělosti Mathias 5.kyu JJ a Harald 3.kyu JJ.

Silva Nečasová vykonala zkoušku na 2.kyu JJ, nutno podotknout, že opět to nevěděla dopředu, v minulosti „zabíjela pohledem“ a nyní hrála všemi barvami lepší make up, by si sama neudělala…žluté, zelená a šedá dominovala, zkouška super!

Poděkování patří všem, kteří se zúčastnili a přispěli ke zdaru celého semináře.

 

 



Autor: LP      Datum: 02.06.2014      Počet přečtení: 1518
Zapatí